2.01.2018

5 клас Урок 19

 Сторінки документа та їх форматування

Під час створення документа текстовий процесор автоматично розбиває текст на сторінки.
Сторінка як об'єкт текстового документа має такі властивості: розміри сторінки, розміри полів, орієнтація сторінки, нумерація сторінок та інші.
Схема розміщення об'єктів сторінки


Розмір сторінки - це висота і ширина сторінки текстового документа. Наприклад, стандартний аркуш паперу, на якому друкують більшість документів, має такі розміри: ширина 21 см та висота 29,7 см (аркуш формату А4).
Поля сторінки — це частини сторінки вздовж країв аркуша, які залишають для різних позначок і кращого сприйняття тексту. На сторінці є верхнє, нижнє, ліве та праве поля. Розмір полів за замовчуванням задається в сантиметрах.

Орієнтація сторінки — це спосіб розміщення сторінки на площині. Розрізняють книжкову (вертикальну) і альбомну (горизонтальну) орієнтації.
Для встановлення необхідних значень властивостей сторінки слід відкрити на Стрічці вкладку Макет. На цій вкладці розміщено кілька груп елементів керування, які призначені для форматування сторінки.
Значення більшості зазначених вище властивостей установлюються в групі Параметри сторінки.
Вікно параметри сторінки

Розміри полів
Розміри полів сторінки можна також установити на вертикальній і горизонтальній лінійках. На лінійках полям відповідають ділянки сіро-блакитного кольору. Щоб змінити їх розміри, необхідно перетягнути межу поля вздовж лінійки в потрібне місце.

Питання для самоперевірки:
1.Значення яких властивостей сторінки можна задати? Які засоби для цього можна використати?
2.Як задасться розмір сторінки документа?
3.Які ви знаєте види орієнтації сторінки?
4.Що таке поля сторінки? Які поля є в текстовому документі? 

Домашнє завдання. За підручником ст. 121 - 124

Немає коментарів: