1.21.2020

Python Урок 1

Історія обчислювальної техніки


Установка Python



Якщо ви користуєтеся комп'ютером під керівництвом операційної системи Linux або MacOS, вам пощастило - інтерпретатор Python вже встановлений у вашій системі. Скоріше за все, це версія 2.7.х і всі наші приклади мають нормально у вас працювати.
Якщо у вас, як і у мене, встановлено Windows, доведеться встановити інтерпретатор Python вручну. Процес установки викладено у відео лекції, але продублюю тут основні кроки для вашої зручності:
  1. Завантажуємо: Заходимо на офіційний сайт Python, обираємо пункт меню "Downloads". Натискаємо на кнопку для скачування версії 2.х.х (на момент написання тексту це 2.7.9), обираємо папку, де ви хочете зберегти інсталятор.
  2. Встановлюємо інтерпретатор на комп'ютері:
    1. Запускаємо файл-інсталятор із папки, де він був збережений. Next.
    2. Обираємо папку для інсталяції. Раджу залишити папку "за замовчуванням", так як наявність кирилиці або пробілів у шляху може в подальшому призвести до проблем із запуском деяких програм, які потребують Python для роботи.
    3. На етапі "Customize Python" краще включити опцію "Add python.exe to Path" - це дозволить викликати інтерпретатор прямо за іменем python, не вказуючи повний шлях до програми. Зверніть увагу: ця можливість з'явиться лише після перезавантаження комп'ютера.
    4. Чекаємо на завершення установки. Finish.
  3. Перезавантажуємо машину та перевіряємо працездатність інтерпретатора:
    1. Запускаємо консоль. Ця дія знадобиться вам і далі, так як всі найпростіші програми працюють в консолі і ваші наступні лабораторні роботи також запускатимуться саме в ній:
      1. для Windows: меню "пуск", виконати, вводимо "cmd" та тиснемо Enter.
      2. для Linux та MacOS: знайдіть програму, яка називається "Термінал" або "Консоль" - точна назва може відрізнятися, в залежності від виду та версії вашої операційної системи.
    2. Перед вами з'явилося вікно з контрастним текстом. Це - командний рядок, в якому можна запускати програми та вводити різноманітні програми - фактично можна робити все, що дозволяє операційна система, але без графічного інтерфейсу.
    3. Якщо ви включили опцію "Add python.exe to Path", в консолі тепер можна просто набрати python та натиснути Enter - буде запущено сесію інтерпретатора Python в інтерактивному режимі. Це як ще одна консоль в консолі, лише яка сприймає команди мови Python замість команд операційної системи.
    4. Вводимо просту команду: print 'Hello World!', тиснемо Enter. Інтерпретатор виконує команду: друкує нам у відповідь "Hello World!"
    5. Для завершення інтерактивної сесії слід набрати і виконати команду exit().

Немає коментарів: