10.16.2017

11 клас Урок 5


Етапи розв’язування задач за допомогою комп’ютера.
Поняття про мови програмування.



Мова програмування

   Мова програмування алгоритмічна мова, що використовується для запису алгоритмів, які реалізуються за допомогою ЕОМ.
   Програма алгоритм, записаний мовою програмування (тобто мовою, яку може «зрозуміти» комп'ютер). Людина, яка створює програми, називається програмістом
Основні елементи мови програмування
   Основними елементами мови програмування є алфавіт, синтаксис і семантика. 
   До алфавіту входять: літери, цифри, знаки арифметичних дій, спеціальні символи, зарезервовані слова. 
   Синтаксис набір правил, що описує комбінації символів алфавіту, що вважаються правильно структурованою програмою. Синтаксис перевіряється на ранніх стадіях трансляції. 
   Семантика пояснює, яке значення має кожен опис і які дії має виконувати комп’ютер під час  виконання вказівок. 

Транслятори
   Оскільки процесор комп'ютера вміє виконувати лише обмежений набір команд (команди процесора чи машинні коди), то для більшості програм, написаних не машинними кодами, потрібен їх переклад на «мову процесора». Таким перекладом займаються спеціальні «програми- перекладачі» – транслятори.
   Транслятори поділяють на інтерпретатори та компілятори.
   Інтерпретатор перетворює невеликий фрагмент програми (рядок) у машинні коди і, лише дочекавшись, коли процесор їх виконає, переходить до обробки наступного фрагмента. Інтерпретатори працюють дуже повільно і після виконання «забувають» перекладений рядок, тому при наступному виконанні програми знову потрібен «переклад» на машинні коди, що не є доцільним.
   Компілятор транслює всю програму в машинні коди і поміщає їх у пам’ять комп’ютера чи записує на жорсткий диск, не виконуючи (частіше всього у файл з розширенням EXE). Після цього відкомпільовану програму можна виконувати потрібну кількість разів, не вдаючись до повторного перекладу (тобто після компіляції програма стає автономною, і компілятор вже не потрібен). Швидкодія відкомпільованих програм дуже висока. Тому більшість сучасних програм компілюються. Кожна мова програмування та кожен тип процесора потребують своєї програми- компілятора.

Інтегроване середовище програмування це середовище програмування, що поєднує текстовий редактор для введення та редагування програм, транслятор (частіше всього компілятор) і відладник помилок.
Середовище програмування Lazarus складається з:
Вікно Інспектор об'єктів складається з двох вкладок:
Додавання компонента на форму 
● клацнути мишею значок потрібного об'єкта на палітрі компонентів;
● клацнути мишею на формі.




Немає коментарів: