11.01.2016

5 клас Урок 7

Файли, папки та операції над ними.Практична робота 2

Операції над об'єктами файлової системи.
Якщо одну й ту саму дію, наприклад, копіювання або видалення, необхідно виконати для кількох об'єктів, то не обов'язково її виконувати для кожного об'єкта окремо.
Можна спочатку виділити об'єкти, над якими має бути виконана певна дія, а потім виконати відповідну вказівку для всіх виділених об'єктів одразу.

Якщо об'єкти, які необхідно виділити, розташовані поруч, можна виконати протягування мишею, окресливши прямокутник навколо потрібних об'єктів.

Для виділення блоку об'єктів можна також виділити перший із об'єктів клацанням миші на ньому, натиснути клавішу Shift і, утримуючи її, клацнути мишею на останньому потрібному об'єкті.

Якщо об'єкти, які необхідно виділити, розташовані не поруч, то необхідно виділити кожний із них клацанням миші на ньому при натисненій клавіші Ctrl.
Щоб виділити всі об'єкти відкритої папки, можна натиснути комбінацію клавіш Ctrl+A — це відповідає виконанню вказівки Вибрати всі.

Створення нової папки
Викликати контекстне меню, клацнувши правою кнопкою миші у вільному місці папки, з контекстного меню вибрати вказівку Створити/Папку.
У меню вікна відкритої папки натиснути кнопку Створити папку
  Створення ярлика
За допомогою Майстра створення ярликів.
З використанням буфера обмінуНеобхідно відкрити папку-джерело з об’єктом, для якого потрібно створити ярлик, і скопіювати цей об’єкт до буфера обміну. Потім перейти до папки-приймача, у якій потрібно створити ярлик, і виконати вказівку Вставити ярлик з контекстного меню цієї папки.
Буфер обміну - це частина пам'яті комп'ютера, призначена для тимчасового зберігання об'єктів, які необхідно перемістити або скопіювати.
У контекстному меню об'єкта, для якого потрібен ярлик, вибрати вказівку Створити ярлик. При цьому ярлик буде створено в тій самій папці, де міститься об’єкт-джерело.
Копіювати і переміщувати файли і папки можна за допомогою буфера обміну. Для цього необхідно спочатку скопіювати або вирізати потрібний файл (папку, групу файлів або папок) у буфер обміну, потім перейти до папки, у яку треба скопіювати чи перемістити потрібний об'єкт, та виконати вказівку Вставити.
Копіювання і переміщення можна виконувати також за допомогою перетягування мишею. Вигляд вказівника миші під час виконання зазначених дій свідчить про вид виконуваної дії: копіювання об'єкта (наявність знака  + ) чи його переміщення (наявність знака -> ).


  Перейменування об’єктів
Виділити файл чи папку, яка потребує зміни імені, та клацнути лівою кнопкою миші в межах імені (а не на значку). 
У контекстному меню вибраного файла чи папки вибрати вказівку Перейменувати
Виділити файл чи папку, яка потребує зміни імені, та натиснути клавішу F2.

            Видалити виділені об'єкти можна різними способами:
     
          Відновити видалені об'єкти можна різними способами:



Інтерактивні вправи

Питання для самоперевірки
1.Які операції можна виконувати над об'єктами файлової системи?
2.Як виділити об'єкт файлової системи?
3.У чому особливості створення ярлика об'єкта?
4.Як перейменувати об'єкт файлової системи?
5.Як видалити об'єкт файлової системи?
6.Чим операція копіювання відрізняється від операції переміщення?

Немає коментарів: